Lösning adventsproblem 9 december 2012

Skapad: 2012-11-29. Ändrad: 2013-01-14  

Lösning adventsproblem 9 december 2012I en adventsljusstake med fyra likadana ljus har man, som man brukar göra, tänt det första ljuset den första veckan, nästa vecka det första och andra osv. Varje dag hade man ljusstaken tänd 15 min. En dag var det första och tredje ljuset tillsammans lika långa som det fjärde, som ännu inte tänts. Hur mycket var det då kvar av det andra ljuset?

Lösning
Det har kommit svar och lösningar från Vera, Claes Göran G. och från Sara N.

Svar: hälften av ett nytt ljus.
Det handlar naturigtvist inte om elektriska ljusstakar utan om sådana med levande ljus, som blir lite kortare för varje minut de brinner.
När det fjärde ljuset ännu inte tänts fanns lite av det första ljuset kvar, det skulle räcka ända till jul. Det första och det tredje ljuset var tillsammans lika långa som det fjärde, alltså hade det tredje redan tänts minst en gång. . Det andra ljusets längd var alltså mittemellan det första och det tredje ljusets, de två längdernas medelvärde. Det andra ljuset var då hälften så långt som det första och det tredje ljuset tillsammans alltså hälften så lång som ett nytt ljus.
Vi kanske ska lägga till att det borde bli ungefär hälften, verkligheten brukar inte exakt stämma överens med den matematiska modellen.